Strona główna Bez kategorii 10 niewiarygodnych powodów, dla których warto jeść seler naciowy wieczorem

10 niewiarygodnych powodów, dla których warto jeść seler naciowy wieczorem

To chrupiące warzywo obfituje w wiele korzyści ważnych dla ogólnego zdrowia twojego ciała.

Do celów kulinarnych seler zwykle wykorzystuje się w zupach i sałatkach, podczas gdy można go jeść w stanie surowym jako przekąskę.

1. Łagodzi stany zapalne

Ze względu na wysoki poziom polifenoli i przeciwutleniaczy seler zmniejsza stan zapalny i łagodzi bóle stawów. Leczy również astmę, trądzik z powodu kwasu salicylowego, który usuwa zatykanie porów.

2. Obniża „zły” cholesterol

To butyloftalid, który nadaje selerowi jego smak i aromat oraz zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi poprzez leczenie „złego” cholesterolu. Tak więc jeśli spożywasz co najmniej 2 łodygi selera codziennie możesz obniżyć poziom cholesterolu nawet o 7%.

3. Poprawia trawienie

Seler jest bogaty w nierozpuszczalny błonnik i wodę, dlatego pomaga w regulacji stolca. Obfituje w wiele ważnych właściwości oczyszczających, dzięki czemu jest idealnym lekiem moczopędnym.

4. Obniża wysokie ciśnienie krwi

Seler jest potężnym źródłem ftalidów, związków aktywnych, które poprawiają słabe krążenie o 14% i zmniejszają poziom hormonów stresu krążących we krwi.

5. Wspiera zdrowie oczu

Jedna łodyga selera oferuje co najmniej 10% zalecanej dziennej dawki witaminy A, która chroni oczy i zapobiega zwyrodnieniu widzenia.

6. Pomaga w utracie wagi

Seler słynie z niskiej zawartości kalorii, ponieważ zawiera tylko 10 kalorii i dużo wody. Przez regularne spożywanie zapewnisz swojemu ciału wodę, poczujesz się dłużej nasycony i jednocześnie schudniesz.

7. Zmniejsza stres

Ma wysoką zawartość magnezu, 11 mg na 100 mg, a ten minerał jest ważny dla zmniejszenia stresu. Ponadto jest bogaty w olejki eteryczne, które uspokoją układ nerwowy i pomogą bardzo łatwo zasnąć.

8. Reguluje równowagę alkaliczną

Zapobiega kwasowości w organizmie i jeśli jest regularnie spożywany, seler może regulować poziom pH w organizmie.

9. Poprawia życie seksualne

Seler zawiera 2 feromony płciowe, androstenol i androstenon, które mogą znacznie poprawić poziom pobudzenia.

10. Zwalcza raka

Luteolina w selerze opóźnia tworzenie komórek rakowych i hamuje ich wzrost, szczególnie w przypadku raka jelita grubego, trzustki i piersi.

Upewnij się, że zawsze kupujesz seler w kolorze ciemnym, ponieważ im ciemniejszy kolor, tym silniejszy smak.

Aby uzyskać optymalne efekty, gotuj seler na parze, a uzyskasz oryginalny smak i zachowasz prawie wszystkie jego składniki odżywcze, możesz także spożywać go na surowo.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Bez wątpienia człowiek i jego ciało jest jednym z najbardziej interesujących organizmów na świecie. Posiada on ogromny zbiór bardzo dokładnych i precyzyjnych systemów biologicznych, nasz organizm...
Złote mleko składające się z imbiru, mleka kokosowego, czarnego pieprzu i kurkumy jest niezwykle smaczne i zdrowe. To skuteczne rozwiązanie przydaje się w leczeniu stresu i niepokoju, ale...
Według tradycyjnej medycyny chińskiej każde jedzenie ma określone właściwości, które mogą wpływać na organizm na różne sposoby. Tak więc, spożywając jedzenie dostosowane do twoich...
Czy wiesz, że istnieje naturalne lekarstwo na bóle stawów, a dodatkowo eliminuje nadmiar kwasu moczowego w organizmie? Poniższy przepis na bardzo smaczny sok pomoże rozwiązać...
Soda oczyszczona stanowi doskonały dezodorant, a także naturalny środek czyszczący. Kiedy używasz jej do prania i czyszczenia ubrań poprawisz działanie detergentu i pomożesz zachować białe...