Strona główna Bez kategorii 3 sprawdzone przepisy na nalewkę z orzecha włoskiego: Siła natury, z którą...

3 sprawdzone przepisy na nalewkę z orzecha włoskiego: Siła natury, z którą wirusy i bakterie nie mają szans!

Nalewka z orzecha włoskiego to tradycyjny napój leczniczy, niezastąpiony np. w przypadku niestrawności, biegunki czy bolesnych skurczów żołądka.

Pomaga organizmowi zwalczać wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty. Zielona łupina orzecha włoskiego zawiera wiele leczniczych tanin i glikozydów, które nadają napojowi moc.

Przepis nr. 1

Potrzebujesz:

  • 1/2 litra wódki 40%
  • 1/2 litra przegotowanej wody
  • 30 małych zielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki brązowego cukru

Postępowanie:

Umyte i posiekane orzechy posyp cukrem. Odstaw na kilka dni, a gdy wypuszczą sok, zalej je alkoholem. Możesz dodać wanilię, skórkę cytryny, pomarańczę, goździki lub cynamon do smaku.

Odstaw na 40 dni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie odcedź nalewkę i przelej do butelek z ciemnego szkła. Stosuj 1 – 4 łyżeczki dziennie rozcieńczone z wodą.

Pomaga na:

  • niestrawność, zatrucie, ból brzucha
  • zapalenie żołądka, biegunkę, zaparcia, wzdęcia
  • grypę żołądkowo-jelitowa, wirusy
  • pasożyty, infekcje bakteryjne i grzybicze
  • choroby tarczycy
  • miażdżyce, cukrzyce

Przepis nr. 2

Potrzebujesz:

  • 10 zielonych orzechów włoskich
  • 300 ml wódki 40%

Postępowanie:

Pokrój orzechy na małe kawałki i zalej je wódką. Zamknij szczelnie pojemnik i umieść na słońcu. Po kilku tygodniach płyn stanie się brązowy.

Przefiltruj go i przelej do butelki. Napój jest mocny, więc przed użyciem rozcieńcz go z przegotowaną wodą i dopraw miodem. Pomaga przy bólach żołądka, wątroby i innych bólach brzucha. 

Przepis nr. 3

Potrzebujesz:

  • 5 zielonych orzechów włoskich
  • 1 litr spirytusu
  • 250 g cukru
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 1 gwiazdka anyżu

Postepowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w szklanym pojemniku, dokładnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe, zacienione miejsce.

Po tym czasie przefiltruj i przelej do butelek. Możesz ją serwować z kawałkiem świeżego jabłka. Pomaga przy problemach trawiennych, bólach brzucha i wątroby.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Niedobór żelaza występuje, gdy organizm nie ma wystarczającej ilości żelaza mineralnego. Prowadzi to do nienormalnie niskiego poziomu czerwonych krwinek. Dzieje się tak, ponieważ żelazo potrzebne jest...
Dokładne żucie jedzenia pozwala wchłonąć z niego więcej składników odżywczych i pomaga utrzymać idealną wagę. Co nam daje żucie jedzenia? Kiedy myślisz o jedzeniu możesz pomyśleć...
Chociaż wielu wie, że ryż jest bardzo pożywny, niewielu zdaje sobie sprawę, że woda ryżowa ma swoje własne korzyści zdrowotne. W rzeczywistości lecznicze i...
To co jesz może mieć duży wpływ na twoje samopoczucie, praktycznie wszystko w twoim ciele zależy od twoich wyborów żywieniowych. Osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów...
Sproszkowane liście tej rośliny są często wykorzystywane w medycynie, a jej owoce można spożywać surowe albo gotowane. Białe morwy pochodzą z Chin, zostały one sprowadzone do Stanów Zjednoczonych w...