Zdrowie 6 ważnych powodów dlaczego powinno się spożywać masło klarowane

6 ważnych powodów dlaczego powinno się spożywać masło klarowane

Według medycyny naturalnej ghee (masło klarowane) zapewnia wiele korzyści zdrowotnych dla umysłu i ducha. Możesz przygotować ghee w bardzo prosty sposób. Musisz tylko ugotować masło, a następnie usunąć tłuszcz.

W ten sposób pozostawiasz białko z serwatki i kazeiny oraz stałe składniki mleka. Wynik ten jest znany jako masło klarowane.

Jeśli spożywasz je w umiarkowanych dawkach wzbogacisz swoje ciało o wysokie stężenie niezbędnych składników odżywczych, których nie ma w zwykłym maśle.

Korzyści zdrowotne wynikające z masła klarowanego

Poniższa lista zawiera niektóre ważne korzyści zdrowotne ghee, takie jak:

1. Wysoki punkt palenia

Gdy używasz go np. do smażenia w wysokiej temperaturze nie rozpada się na wolne rodniki jak każdy inny olej, te wolne rodniki mogą zaszkodzić zdrowiu.

Kiedy oleje osiągną punkt palenia mogą znacznie zaszkodzić twojemu organizmowi, zdrowiu. Masło klarowane ma wyższy poziom palenia niż zwykłe masło.

2. Zmniejsz ryzyko chorób serca

Ghee obfituje w sprzężony kwas linolowy, kwas tłuszczowy, który zwalcza blaszkę miażdżycową, czynniki rakotwórcze i cukrzycę. Z tego powodu masło klarowane zapewnia ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

3. Utrata masy ciała

Kiedy masło klarowane jest produkowane z mleka od krów karmionych trawą, zawiera kwas tłuszczowy, który zwalcza raka i sprzyja odchudzaniu.

4. Lepsze trawienie

Bakterie jelitowe przekształcają błonnik w kwas masłowy, który służy do podtrzymywania zdrowia ściany jelit i energii.

Autor Prescription of Nutritional Healing twierdzi, że kwas ten jest jednonienasycony, który zmniejsza stany zapalne i naprawia ścianę błony śluzowej.

5. Zmniejsza poziom cholesterolu

Ghee jest bogate w kwas palmitynowy, który zapobiega zatykaniu się tętnic. Według badań może obniżyć poziom cholesterolu zarówno w jelicie, jak i surowicy zwiększając wydzielanie lipidów żółciowych.

6. Skóra

Poprawia kondycję skóry nadając jej blask i promienny wygląd. Przy regularnym stosowaniu w naturalny sposób nawilża skórę i minimalizuje wygląd blizn.

Udostępnij ten artykuł znajomym

PODOBNE ARTYKUŁY

Najlepsza metoda na wybielanie zębów, usuwanie plam i kamienia nazębnego

Przebarwienia zębów i gromadzenie się płytki nazębnej są częstymi problemami dentystycznymi, które występują w wyniku spożywania pewnych pokarmów, palenia tytoniu, genetyki i co nie...

Dodaj szczyptę tego składnika do wody cytrynowej, a pożegnasz migreny i bóle głowy

Bóle głowy i migreny są bardzo częstym problemem, a kiedy się zaczynają mogą być bardzo bolesne i powodować, że wykonywanie codziennych czynności jest niemal,...

Stosując ten preparat pozbyłam się żylaków w ciągu kilku dni.

Kobiety są zazwyczaj najbardziej dotknięte tym problemem, zwłaszcza po osiągnięciu określonego wieku. Na początku żylaki może i nie są tak uciążliwe, ale  z upływem czasu...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

„Złote mleko” wspaniały lek na grypę, a także inne choroby

Popularnie nazywane złotym mlekiem i haldi doodh (tradycyjna indyjska nazwa żółtego mleka), mleko kurkumowe ma wiele korzyści zdrowotnych, które dały mu miejsce w kawiarniach...

Wierzcie lub nie, ten lek wyleczy ból gardła w zaledwie 4 godziny

Jeśli jesteś wśród tych, którzy zmagają się z przewlekłym zapaleniem gardła i migdałków lub dławicą piersiową, mamy dobrą wiadomość! Nawet jeśli uważasz, że wypróbowałeś już...

POPULARNE ARTYKUŁY

Jak pozbyć się bólu w okolicach pięt

Bóle w okolicach pięt zwykle pojawia się po przeciążeniach mechanicznych, który pojawia się w wyniku bardzo długiego chodzenia lub przenoszenia ciężarów, w tym czasie rozwija...

5 korzyści z używania mleka w codziennej pielęgnacji skóry

Mleko bogate w wapń i białko zwykle znajduje się na liście A zdrowej żywności dla wielu z nas. Ale jeśli zastanawiasz się, czy mleko...

Brązowe kontra białe jajka – czy istnieje różnica i które warto jeść?

Wiele osób ma uprzedzenia, jeśli chodzi o kolor jaj. Niektórzy uważają, że brązowe jaja są zdrowsze lub bardziej naturalne, podczas gdy inne czują, że białe...

Poznaj pokarmy, które redukują wzdęcia

Czy cierpisz sporadyczne na wzdęcia? To uczucie jest zwykle związane z jedzeniem zbyt dużej ilości pokarmów. Jednak może być również wynikiem gromadzenia cieczy i gazów. Ponadto może...