Strona główna Informacje ZOBACZ co się stanie, jeśli będziesz jeść jajka każdego dnia

ZOBACZ co się stanie, jeśli będziesz jeść jajka każdego dnia

Niedawno zwrócono uwagę, że jaja są wyjątkowo korzystne dla zdrowia i powinny być spożywane niemal codziennie. To idealny sposób na rozpoczęcie dnia – zdrowy, odżywczy i łatwy do przygotowania na milion sposobów.

Jajka są bogate w aminokwasy, żelazo i przeciwutleniacze, ale upewnij się, że kupujesz ekologiczne jajka, ponieważ są one najbogatsze w te korzystne dla zdrowia składniki odżywcze.

JAJKA KAŻDEGO DNIA

Nasze ciała wytwarzają około 11 kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla naszego zdrowia, a jajko zawiera jeszcze 9 innych, które są potrzebne dla naszego organizmu.

Eksperci twierdzą, że jeśli twoje ciało nie ma żadnego z tych dodatkowych 9 kwasów tłuszczowych mogą pojawić się objawy takie jak: wypadanie włosów, zmęczenie, złą jakość skóry, utrata masy mięśniowej i ogólnie osłabiony układ odpornościowy. Dlatego zalecają codzienne spożywanie jaj i po przeczytaniu wszystkich korzyści zdrowotnych, które przynoszą, jesteśmy pewni, że od razu zaczniesz je spożywać.

Korzyści zdrowotne wynikające z jaj

  • Jajo lub dwa dziennie wzmocni twój układ odpornościowy. Są bogate w selen, który utrzymuje układ odpornościowy w najwyższej formie, zwalcza infekcje i reguluje hormon tarczycy.
  • Są również bogate w aminokwasy, które promują zdrowie psychiczne. Regulują poziom serotoniny i wszyscy wiemy, że jest to kluczowy neuroprzekaźnik odpowiedzialny za spokój, szczęście i relaksację. Oznacza to, że jajko dziennie może sprawić, że poczujesz się zrelaksowany i wolny od stresu.

  • W jednym jajku jest około 200 miligramów cholesterolu, ale to zabawne, że jajka regulują twój poziom cholesterolu w organizmie. Pomagają obniżyć zły cholesterol i zwiększyć dobry cholesterol.
  • Wiemy, że najczęściej otrzymujemy witaminę D ze słońca, ale następną pozycją na liście dostawców witaminy D są jajka. Jest to dla nas bardzo ważne, ponieważ witamina D jest odpowiedzialna za zdrowe kości i silne zęby. Ponadto witamina aktywuje wchłanianie wapnia, związku niezbędnego dla zdrowia sercowo-naczyniowego, dobrego metabolizmu i trawienia.

  • Jaja mogą nawet poprawić twoje funkcje poznawcze. Obfitują w cholinę, która jest ważnym składnikiem odżywczym, który pobudza rozwój mózgu i przyspiesza pamięć. Ostatnie badania wskazują, że może zmniejszyć ryzyko otępienia, choroby Alzheimera, zaburzeń poznawczych i zaburzeń neurologicznych.
  • Być może myślałeś, że jaj należy unikać podczas diety, ale jest zupełnie odwrotnie. Ponieważ są bogate w tak wiele składników odżywczych, sprawią, że czujesz się dłużej pełnym. Z drugiej strony mają niską kaloryczność, co czyni je doskonałym posiłkiem dietetycznym. Według badań przeprowadzonych przez Journal of American College of Nutrition i International Journal spożywanie jajek na śniadanie powoduje, że mniej jesz w ciągu dnia i przyczynia się do utraty wagi i obniżenia zawartości tkanki tłuszczowej.
  • I wreszcie, jaja są bardzo korzystne, jeśli chodzi o wzrok, ponieważ zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny, co zmniejsza ryzyko związanej z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Te potężne karotenoidy również zmniejszają ryzyko zaćmy aż o 50%.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Często delektujemy się jedzeniem lub napojami nie zdając sobie sprawy z konsekwencji zdrowotnych, które mogą wywołać. Co gorsza często podajemy to jedzenie i napoje naszym...
Według ekspertów ds. zdrowia powinniśmy jeść co najmniej 2 porcje ryb na tydzień. Głównym powodem, dla którego ryba jest jednym z najzdrowszych pokarmów na...
Ostatnio imbir jest powszechnie stosowany na całym świecie. Jednak w niektórych sytuacjach może być niebezpieczny. Zamiast imbiru możesz użyć papryki. Udowodniono, że niektóre produkty mogą...
Mleko migdałowe jest wysoce zalecane do wzmacniania układu odpornościowego i stymulowania utraty wagi. Jest to szczególnie korzystne dla dzieci. Po pierwsze, migdały są bogate w...
Wiele osób uważa, że ​​jest to o wiele zdrowsza opcja niż normalne mleko, ponieważ jest zalecane przez wielu dietetyków do regularnej konsumpcji, ale twierdzenie,...