Informacje Czy buraki dodane do diety chronią przed rakiem i białaczką?

Czy buraki dodane do diety chronią przed rakiem i białaczką?

Warzywo korzeniowe, burak ćwikłowy jest używany od tysięcy lat jako bardzo korzystna roślina lecznicza. Po raz pierwszy pojawił się w basenie Morza Śródziemnego, ale dziś jest uprawiany na całym świecie.

Co zaskakujące w przeszłości używano tylko liści rośliny, a nie korzenia ze względu na jego twardość i ziemisty smak. Jednak te rzeczy zmieniły się na przestrzeni wieków.

Bogaty w przeciwutleniacze, witaminy C, B1, B2, B6, kwas foliowy oraz minerały – potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, cynk, burak uważany jest za jedno z najbardziej korzystnych dla zdrowia warzyw. Czerwony kolor buraków pochodzi od karmazynowych pigmentów zwanych betacyaninami.

Burak ćwikłowy zawiera zaledwie 43 kalorie w 100 gramach jest idealnym warzywem, które warto dodać do swojej diety.

Korzyści zdrowotne z buraków

    • Promuje wymianę substancji w ciele co oznacza, że ​​regeneruje twoje ciało
    • Reguluje ciśnienie krwi chroniąc w ten sposób układ sercowo-naczyniowy
    • Równoważy poziom cholesterolu we krwi

  • Poprawia czynność wątroby poprzez wspomaganie eliminacji toksyn
  • Poprawia jakość skóry, włosów i paznokci
  • Zmniejsza efekt nadmiaru kwasów żołądkowych
  • Działa przeciw zaparciom
  • Poprawia nastrój

Szereg badań potwierdziło, że buraki są niezwykle korzystne w leczeniu białaczki i raka.

Przede wszystkim buraki są bogate w betainę, która jest aminokwasem o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Dodatkowo jest silnym środkiem przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i detoksykacyjnym. Badania potwierdzają, że betaina niszczy komórki w tkance nowotworowej.

Burak ćwikłowy może być stosowany w leczeniu wielu rodzajów raka, jednak potrzebne są dalsze badania w tej dziedzinie. Wyniki jednego z badań wykazały, że 100% pacjentów cierpiących na raka pozytywnie zareagowało na leczenie burakami.

Burak ćwikłowy i terapia

Terapia przeciwko białaczce i rakowi oparta na burakach jest dość prosta. Pacjent powinien spożywać pół kilograma świeżych buraków każdego dnia, najlepiej jeść jej jako sałatkę w połączeniu z oliwą z oliwek i cytryną. Zaleca się również, aby pacjent przestrzegał przepisanej diety medycznej, która poprawia układ odpornościowy.

To leczenie najlepiej rozpocząć na wczesnych etapach tej choroby. Następnie możesz stopniowo zwiększać ilość buraków spożywanych codziennie.

PODOBNE ARTYKUŁY

Umieść kostkę lodu w tym miejscu między głową a szyją i zobacz

Czy domyślasz się jakie korzyści może przynieść Ci położenie kostki lodu między głową, a szyją w miejscu zaznaczonym na obrazku?  Cóż zgodnie z akupunkturą jest to punkt na naszym...

Rozstępy: 10 sprawdzonych metod jak skutecznie się ich pozbyć

Rozstępy występują głównie w okolicach brzucha, ale mogą również wystąpić na udach, ramionach, pośladkach i piersiach. Czasami rozstępy mogą obejmować duże obszary ciała. Ciąża jest główną...

Obniż poziom złego cholesterolu i oczyść naczynia krwionośne

Oczyszczanie tzw. detoksykacja jest zalecana w przypadku kiedy chcesz zwiększyć elastyczność naczyń krwionośnych oraz usunąć tłuszcz i toksyny z krwi. Warto wykorzystać naturalne środki zaradcze, gdyż są bezpieczniejsze...

Chcesz mieć płaski brzuch, bujne włosy i piękne paznokcie?

Olej kokosowy ma wysoką zawartość kwasu laurynowego, skutecznie niszczącego patogeny, takie jak grzyby, bakterie i wirusy. Zawiera także średniołańcuchowe triglicerydy, znane jako MCT.  Są one metabolizowane...

Wzmocnij układ odpornościowy i wyeliminuj niedokrwistość

Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, aby utrzymać nasz ogólny stan zdrowia na jak najwyższym poziomie jest naprawa i wzmocnienie naszego układu odpornościowego , ponieważ jest on odpowiedzialny...

Ten zielony sok zatrzymuje bóle głowy i migreny w ciągu 1 minuty

Co druga osoba cierpi na bóle głowy lub migrenę. Te wspólne warunki mogą różnić się intensywnością i wahać się od łagodnego do ciężkiego. Oprócz...

POPULARNE ARTYKUŁY

Spróbuj kremu bananowo-miodowego, aby złagodzić objawy kaszlu

Ciągłe zmiany klimatu, szczególnie niskie temperatury powodują osłabienie układu odpornościowego, co z kolei przyczynia się do tego, że jesteśmy podatni na różne choroby. Nawet jeśli...

Odchudzająca „bomba”, która zmniejszy twoją talię

Współczesne życie to przede wszystkim brak wolnego czasu z powodu harmonogramu pracy i błyskawiczne jedzenie, w którym brakuje składników odżywczych, których organizm potrzebuje do...

Kurkuma i miód – najsilniejszy naturalny antybiotyk

Czy kiedykolwiek próbowałeś złotego mleka? Eksperci hinduskiej medycyny naturalnej tłumaczą, że zmiksowana kurkuma z miodem jest bardziej efektywna niż syntetyczne antybiotyki.. Kurkuma, miód i pieprz,...

Tybetańska herbata – wykorzystaj wszystkie korzyści zdrowotne imbiru

Regularne spożywanie imbiru zwiększa odporność organizmu zimą, warto go też wykorzystać w przypadku przewlekłego wyczerpania i zmęczenia. Imbir jest zalecany jako środek zapobiegawczy przeciwko przeziębieniu, zapaleniu...