Strona główna Informacje Cichy zabójca w kuchni: zawiera bakterie i szkodliwe chemikalia

Cichy zabójca w kuchni: zawiera bakterie i szkodliwe chemikalia

Konwencjonalne przyprawy można znaleźć w prawie każdej kuchni. Przyprawy te zawierają jednak szkodliwe składniki, takie jak konserwanty, sztuczne kolory i GMO.

Thomas Fricke, prezes i współzałożyciel Fores Trade, organicznej firmy produkującej przyprawy w Vermont, twierdzi, że prawie wszystkie te tradycyjne przyprawy sprzedawane w sklepach są pełne szkodliwych chemikaliów, które są nawet zabronione w Europie.

Sterylizacja przypraw toksycznymi chemikaliami i promieniowaniem

To zanieczyszczenie przypraw następuje w trakcie dystrybucji, przechowywania lub sprzedaży. Zanieczyszczenie to może pochodzić z owłosienia gryzoni, części owadów i kału.

Aby usunąć te zanieczyszczenia producenci tych tradycyjnych przypraw sterylizują przyprawy szkodliwymi chemikaliami, takimi jak tlenek etylenu.

Substancja ta może powodować mutacje genetyczne i uszkodzenia chromosomów, a ponadto może powodować raka.

Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska twierdzi, że tlenek etylenu u ludzi może prowadzić do podrażnienia oczu i błon śluzowych, depresji, nieprawidłowego funkcjonowania nerwów i mózgu.

Może również zwiększać ryzyko raka żołądka, choroby Hodgkina, białaczki i raka trzustki. Informacje te są jednak niejednoznaczne i ograniczone z powodu niepewności w badaniach. Według EPA jest to Grupa 1 najbardziej szkodliwy czynnik rakotwórczy dla ludzi.

W procesie sterylizacji następuje napromienianie żywności. Jest to proces zabijania bakterii i wielu zanieczyszczeń w procesie promieniowania.

Z jednej strony promieniowanie to zmniejsza ilość bakterii, z drugiej zaś zmniejsza ilość naturalnych enzymów i witamin.

To napromienianie zmienia zawartość chemiczną przyprawy, powodując w ten sposób rakotwórcze produkty spożywcze i zwiększając narażenie na wolne rodniki.

Mogą powodować liczne choroby i starzenie się organizmu, czyli ważne powody, dla których nie powinieneś używać takich tradycyjnych przypraw.

Wiele przypraw zawiera dużo glutaminianu sodu, silnego czynnika rakotwórczego, zabójcy komórek mózgowych i substancji zaburzającej funkcjonowanie układu hormonalnego, które mogą również powodować problemy z nerkami, z sercem, chorobę Lou Gehriga,  Alzheimera i niektóre zaburzenia neurologiczne.

Może również powodować migreny, stany zapalne, uszkodzenia komórek, otyłość i wiele innych stanów. Ponadto większość przypraw zawiera wolny glutaminian.

Konwencjonalne przyprawy mogą zawierać:

– Właściwości przeciwzbrylające, które zapobiegają zbrylaniu
– Sztuczne smaki
– Sztuczne kolory
– Pochodne kukurydzy i soji GMO
– Konserwanty

Zawsze wybieraj organiczne przyprawy.

Organiczne nie mają żadnych syntetycznych środków przeciwzbrylających, wypełniaczy, aromatów oraz sztucznych kolorów i konserwantów. Są również wolne od składników GMO i nie są napromieniowane.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Izabela cierpiała na chorobę autoimmunologiczną znaną jako MCTD lub mieszaną chorobę tkanki łącznej. Kiedy po raz pierwszy odwiedziła dr. Marka Hymana, jej diagnoza obejmowała...
Lecznicze właściwości octu jabłkowego są niezaprzeczalne. Po pierwsze, ten wspaniały składnik kuchenny ma silne właściwości antyseptyczne, co czyni go doskonałym narzędziem przeciwko bakteriom. Jest to również...
Najlepsze poranki zaczynają się od energetyzującego zastrzyku energii z wykorzystaniem imbiru, cytryny i kurkumy. Pewnie się zastanawiasz dlaczego ten napój jest tak potężny? Zacznijmy od...
Czyż nie jest tak, że tuż przed zamknięciem oczu i podróżą do krainy snów wszyscy chcą sprawdzić pocztę e-mail, informacje na Facebooku, porozmawiać z...
Często stosowane w komediach i kreskówkach poślizgnięcie się na skórce od banana to bez wątpienia komiczna formuła. Jednak niewiele osób wie, że skórki bananowe...