Strona główna Informacje Jeśli masz takie problemy, natychmiast przestań jeść pokarmy zawierające ten składnik!

Jeśli masz takie problemy, natychmiast przestań jeść pokarmy zawierające ten składnik!

Gluten jest powszechnym składnikiem wielu różnych rodzajów żywności spożywanej codziennie. Można go znaleźć w pszenicy, życie, jęczmieniu i prawie każdym innym ziarnie. 

Ziarna są największym źródłem

glutenu i są najczęstszym składnikiem naszej diety. Pszenica występuje w makaronie, płatkach, chlebie, sosie sałatkowym i wielu innych przetworzonych produktach spożywczych.

Jęczmień można znaleźć w

żywności bogatej w słód i piwie, natomiast żyto można znaleźć w chlebie żytnim, piwie żytnim i niektórych rodzajach zbóż. Nie tak dawno nikt nie dbał o gluten i co może zrobić naszemu ciału, ale ostatnio pojawia się większa świadomość szkodliwego wpływu, jaki może to mieć na nasze zdrowie.

Gluten jest szczególnie

niebezpieczny dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Wiele osób nawet nie wie i nie dowie się, kiedy zaczną doświadczać niepożądanych skutków ubocznych diety bogatej w gluten.

Istnieją pewne objawy,

które są wyraźnym wskaźnikiem nietolerancji glutenu i zamierzamy podzielić się nimi z wami w tym artykule. Najczęstszym objawem jest tzw. skóra indycza w tylnej części ramion. Ten objaw jest zwykle związany z niedoborem witaminy A i słabą absorpcją glutenu w układzie pokarmowym – prowadząc do nietolerancji glutenu.

Oto najczęstsze objawy nietolerancji glutenu:

  1. Częste migreny i bóle głowy.
  2. Problemy trawienne: gazy, wzdęcia, biegunka i zaparcia.
  3. Uczucie zmęczenia po posiłku bogatym w gluten.
  4. Zaburzenia równowagi hormonalnej: PMS i niepłodność.
  5. Zawroty głowy lub jakiś inny problem neurologiczny.
  6. Obrzęk stawów, bóle lub stany zapalne w tych obszarach.
  7. Częste wahania nastroju: lęk, depresja, zaburzenia hipoaktywne

Jeśli którykolwiek z tych objawów brzmi znajomo, musisz skonsultować się z lekarzem i dowiedzieć się, czy masz nietolerancję na gluten. Jeśli masz, musisz całkowicie wyeliminować go z diety.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Nie zdziwisz się, że cytryny mają wysoką zawartość składników odżywczych i zapewniają wiele korzyści dla ogólnego stanu zdrowia. Ich cechy nie są niczym nowym....
Większość ludzi przynajmniej raz w życiu doświadczyła problemów ze zgagą. Jeśli nie zareagujesz na czas i nie opanujesz tego problemu może to prowadzić do podrażnienia...
Wiele chorób i problemów zdrowotnych jest spowodowanych przez materiały dentystyczne w jamie ustnej, jednak wielu dentystów temu zaprzecza. Konwencjonalne materiały dentystyczne mogą powodować wady wrodzone,...
Wszyscy wiemy, że surowy, ekologiczny miód zapewnia ogromne korzyści zdrowotne. Jednak nie wszystkie organiczne miody są produkowane w ten sam sposób. Grupa naukowców z...
Prawda jest taka, że ​​zdarza się to znacznie częściej niż możesz się domyślać, a konsekwencje mogą być tragiczne. Bezdech senny jest częstym i poważnym...