Strona główna Informacje Jeśli masz takie problemy, natychmiast przestań jeść pokarmy zawierające ten składnik!

Jeśli masz takie problemy, natychmiast przestań jeść pokarmy zawierające ten składnik!

Gluten jest powszechnym składnikiem wielu różnych rodzajów żywności spożywanej codziennie. Można go znaleźć w pszenicy, życie, jęczmieniu i prawie każdym innym ziarnie. 

Ziarna są największym źródłem

glutenu i są najczęstszym składnikiem naszej diety. Pszenica występuje w makaronie, płatkach, chlebie, sosie sałatkowym i wielu innych przetworzonych produktach spożywczych.

Jęczmień można znaleźć w

żywności bogatej w słód i piwie, natomiast żyto można znaleźć w chlebie żytnim, piwie żytnim i niektórych rodzajach zbóż. Nie tak dawno nikt nie dbał o gluten i co może zrobić naszemu ciału, ale ostatnio pojawia się większa świadomość szkodliwego wpływu, jaki może to mieć na nasze zdrowie.

Gluten jest szczególnie

niebezpieczny dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Wiele osób nawet nie wie i nie dowie się, kiedy zaczną doświadczać niepożądanych skutków ubocznych diety bogatej w gluten.

Istnieją pewne objawy,

które są wyraźnym wskaźnikiem nietolerancji glutenu i zamierzamy podzielić się nimi z wami w tym artykule. Najczęstszym objawem jest tzw. skóra indycza w tylnej części ramion. Ten objaw jest zwykle związany z niedoborem witaminy A i słabą absorpcją glutenu w układzie pokarmowym – prowadząc do nietolerancji glutenu.

Oto najczęstsze objawy nietolerancji glutenu:

  1. Częste migreny i bóle głowy.
  2. Problemy trawienne: gazy, wzdęcia, biegunka i zaparcia.
  3. Uczucie zmęczenia po posiłku bogatym w gluten.
  4. Zaburzenia równowagi hormonalnej: PMS i niepłodność.
  5. Zawroty głowy lub jakiś inny problem neurologiczny.
  6. Obrzęk stawów, bóle lub stany zapalne w tych obszarach.
  7. Częste wahania nastroju: lęk, depresja, zaburzenia hipoaktywne

Jeśli którykolwiek z tych objawów brzmi znajomo, musisz skonsultować się z lekarzem i dowiedzieć się, czy masz nietolerancję na gluten. Jeśli masz, musisz całkowicie wyeliminować go z diety.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Czy zauważyłeś, że niektóre produkty powodują, że twoje pierdnięcia są wyjątkowo śmierdzące? To całkowicie normalne i nie oznacza to, że musisz przestać je jeść. Pokarmy bogate...
Randap (glifosat) jest jednym z najpopularniejszych morderców chwastów na świecie.Jest używany przez rolników i właścicieli domów, na polach, trawnikach i ogrodach. Wiele badań twierdzi, że...
Dla tych, którym brakuje gotówki lub czasu, makaron instant jest częstym jedzeniem na obiad lub lunch. Z pewnością ludzie rozumieją, że makaron nie jest...
Niedobór snu jest poważnym problemem zdrowotnym na całym świecie, a badania ukazują, że ponad jedna trzecia wszystkich dorosłych osób każdego dnia za mało śpi....
Ile razy chodziłaś do łóżka z mokrymi włosami? Jeśli tak robisz czytaj dalej, aby dowiedzieć się dlaczego powinnaś z tego zrezygnować tak szybko jak...