Zdrowie Najgroźniejsza toksyna, którą jemy i to nie jest sól czy cukier

Najgroźniejsza toksyna, którą jemy i to nie jest sól czy cukier

Czy wiesz co to jest glutaminian sodu E621? Czy kiedykolwiek słyszałeś o tej substancji? Zdziwisz się, że spożywasz go codziennie, a on sieje spustoszenie w Twoim organizmie!
trucizna
Glutaminian sodu E621  jest dodatkiem, który można znaleźć w niemal wszystkich produkowanych pokarmy. Nie ma prawie żadnej restauracja w świecie, która nie korzysta z tego wzmacniacza smaku.  Jest to jedna z najbardziej szkodliwych substancji, którą spożywamy na co dzień, nawet nie wiedząc o tym!

Glutaminian sodu E621  występuje  w postaci białego, krystalicznego proszku i jest bardzo podobny do soli i cukru, można go również znaleźć w postaci ciekłej. Jest dodawany do dowolnej żywności w celu wzmocnienia smaku, zwiększa nasz apetyt oraz prowadzi do przejadania się i otyłości.
Stymuluje komórki mózgowe w taki sam sposób jak leki nie stwarzając poczucia uzależnienia, łatwo wchłania się do krwi i mózgu powodując zmiany w genach odpowiedzialnych za zmysł smaku.

Jak już wspomniano ten dodatek do żywności jest stosowany w wielu popularnych produktach spożywczych, w tym wszystkich kiełbasach, fast foodach, zupach, konserwach, daniach gotowych, piwie i wielu innych. Dopuszczalna dzienna dawka dla dorosłych wynosi 1,5 g, a dla dzieci mniej niż pół grama.

Warto wspomnieć, że ponad 200 tysięcy ton tego dodatku jest wykorzystywane corocznie na świecie. Objawy przedawkowania E621 to zawroty głowy, migrena, zaburzenia widzenia, zaburzenia równowagi hormonalnej, nudności, osłabienie, ból w klatce piersiowej.
Po raz pierwszy została odkryty w 1907 roku w Japonii przez naukowca Ikeda Kikunae, który stwierdził, że substancja ta poprawia smak potraw.

Mimo, że poprawia smak i aromat produktów spożywczych, glutaminian sodu przynosi również liczne skutki uboczne, wpływa na receptory języka sprawiając, że jedzenie jest smaczniejsze niż w rzeczywistości, dlatego ludzie bardzo często uzależniają się od żywności przetworzonej jak chipsy, słodycze, gotowe posiłki.

Zapamiętaj!

E621 jest bardzo korzystny dla producentów żywności, ponieważ nie tylko obniża koszty produkcji, ale również zwiększa sprzedaż produktów. Tak więc, następnym razem kupując żywność  sprawdź składniki i unikaj produktów zawierających E621.

PODOBNE ARTYKUŁY

Dlaczego warto każdego dnia spożywać kiwi

Ten wspaniały owoc ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Kiwi ma okrągły kształt, jest pokryte brązową skórką, a środek wypełnia miąższ o zielonej barwie, który ma specyficzny,...

Jak rozpoznać objawy niskiego stężenia potasu w organizmie? Poznaj sposób na zdrowe ciśnienie krwi

Potas, jeden z najważniejszych minerałów w organizmie odgrywa istotną rolę w wielu układach w organizmie, zwłaszcza w układzie nerwowym, mięśniowym i sercowo-naczyniowym. Potas jest elektrolitem,...

Starożytna chińska receptura, która usuwa cholesterol

Chińczycy używają tego przepisu od pokoleń i jest to jedna z najważniejszych receptur chińskiej medycyny alternatywnej. Mikstura ta ma zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i poprawy funkcji...

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. To liściaste warzywo jest doskonałym...

Umieść 2 krople tego środka w uchu i pożegnaj się ze słabym słuchem

Z biegiem lat nasze zmysły coraz bardziej zanikają, zwłaszcza jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, aby o nie zadbać. Ogólnie rzecz biorąc, im pacjent jest starszy, tym...

[VIDEO] Jak w prosty sposób usunąć kleszcza

Pierwsze dni wiosny są tak wspaniałe, a co najważniejsze chcemy jak najszybciej opuścić nasze domy. Przyjemna, ciepła pogoda po prostu zachęca do spędzania czasu na...

POPULARNE ARTYKUŁY

Ta mieszanka usunie stany zapalne, skurcze, przeziębienie i grypę.

Herbaty ziołowe są zwykle pierwszą pomocą, jeśli chodzi o leczenie licznych powikłań zdrowotnych. W tym artykule koncentrujemy się na jednej z najzdrowszych herbat ziołowych, która...

Piwo imbirowe: zapobiega rakowi, leczy zapalenie stawów

Jest to przepis na najzdrowsze piwo jakie można przygotować w domowym zaciszu. Pijąc je można znacznie poprawić swoje zdrowie, wyleczyć zapalenie stawów, usunąć problemy...

Daktyle i ich właściwości lecznicze. Obniżają poziom cholesterolu

Jeśli poszukujesz najzdrowszej żywności na świecie, która zapewnia wiele korzyści zdrowotnych to warto zainteresować się daktylami.  Daktyle są bardzo korzystne dla naszego organizmu, jeśli chodzi o rozwiązywanie...

Poznaj 5 powodów dlaczego należy jeść ziemniaki każdego dnia

Oprócz tego, że jedząc ziemniaki czujesz się najedzony, są one doskonałym źródłem błonnika, który pobudza narządy trawienne, są bogate w potas, witaminę C, B i mangan,a co...